Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi

23 Ekim 2009 Cuma Gönderen Emrah Ateş

Ey Türk Gençliği!


Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı!

İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!


Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927
Etiketler:

Bu Yazara ve İlgili Etikete Bağlı, İlginizi Çekebilecek Olanlar



  1. Her okulun duvarında vardı eskiden. Hala var mı? Bilmiyorum. Evet Atatürk olası sorunları ve çözümü göstermiş. Ama diğerleri de bunun farkına varmışlar sanırım ki çözüme giden bütün yolları kapatmışlar. Bulursan bir yolunu söyle. Arkandayım.

    Sevgiler,

  2. Keşke bilsem.

    Hani küçükken söylediğimiz bir tekerleme vardı

    Atam sen kalk ben yatam

    Aklıma tek gelen bu valla

  3. Ey Türk istikbalinin evlâdı!

    İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!


    Mustafa Kemal Atatürk
    20 Ekim 1927

  4. kürt gençliği bu hitabı üzerine almamış olsa gerek.
    şeyh sait ayaklandı diye bir ırkı cezalandırırsan
    hitabetsen de zaten kimsenin umrunda olmazsın.
    çevresinde kafatasçılardan başkası kalmadı zaten.

  5. Yüce Atamızın ülkenin şu an içinde bulunduğu durumu 82 yıl önce görüp tüm detaylarıyla anlattığı şaşılası hitap..

    ''Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir''sözleriyle durumun daha da kötüye gideceğini işaret ediyor.
    Ben buradan payıma ''moral olarak harap ve bitap düştüğümü'' alıyorum. Bu cennet vatana ne türlü zorluklarla sahip olunduğunun akıllara iyice yerleştirilip artık ciddi anlamda üzerimize düşen ''VAZİFE'' yi yapmamız gerektiğini ve böyle oturduğumuz yerden ahkam kesmekle değişen hiçbir şey olmayacağını...

  6. Adsız

    hala var ...
    ama eskiden hatırlarsanız sizin gözünüzün içine bakan her hareketinizde gözü üerinizdeymiş hissi veren nereye hangi köşede olursanız lun o bakışların üzerinizde olduğu büyük bir resmi vardı..
    o artık yok dahada küçültülmüş yüzü ise yan dönmüş yukarılara bakan bir resim var...
    her yerde her sınıfta her okulda standart bizim astıklarımıza izin vermediler meb standart çerçeveli yollamış..
    vardır bunun altındada bişey diyorum her zaman ve gözü üzerimizde olan atamın resmini istiyorum sınıfımda:(

Yorum Gönder

İnsana Dair ve İnsanca Her Türlü Halin ve Yorumun Üstünlüğüne, Biricikliğine İnanıyorsanız. Lütfen Siz de Paylaşın.