DEVRAN AMCA

27 Aralık 2009 Pazar Gönderen aysema
Devran Amca da kim, dediğinizi duyar gibiyim. Devran Amca bir düş satıcısı... Zonguldak'ın giderek büyüyen oyuncak mağazasının adı bu...

Devran Amca'ya yıllar oldu uğramayalı. Oysa eskiden sık sık giderdim, yanımda çocuklarımla. Onlar kadar, belki onlardan da fazla severdim burayı. Sonra çocuklar büyüdü, sırayla üniversite yolcusu oldu. Ben de unuttum gitti Devran Amcamızı!

Şimdi yeniden geldi, gündemimize oturdu. Yarın gideceğim Devran Amca'ya! Bu beni inanılmaz heyecanlandırıyor...

Hani hepimizin bildiği Affan Dede'si vardır ya Cahit Sıtkının, onun gibi bir şey...

"Affan Dede'ye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Artık ne yaşım var, ne adım;
Bilmiyorum kim olduğumu.
Hiçbir şey sorulmasın benden,
Haberim yok olup bitenden.

Bu bahar havası, bu bahçe;
Havuzda su şırıl şırıldır.
Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıp zıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horozşekerim.

Şiirin adı "ÇOCUKLUK" .

Çocuk muyuz? Ahh keşke çocuk olsak! Onlar kadar saf, onlar kadar doğal, onlar kadar masum olabilsek! Görmesek, duymasak, bilmesek, yaşamasak çirkinlikleri... Korkmadan, ürkmeden açıklayabilsek duygu ve düşüncelerimizi!

(Cuma günü bir yazı yazdım, korktum, gerçek anlamıyla korktum; yayınlayamadım. Cumartesi günümü aynı endişelerle geçirdim, pazarı da sanırım öyle geçireceğim. Bakalım belki yayınlarım diğer blogumda. Ama şimdi bu konuya girmeyeceğim, sadece haberleri dikkatle izliyorum. Ülkem adına endişelerim var.)

Ben yarın çocukluğuma döneceğim. Torunuma oyuncak seçmek için Devran Amca'nın yoluna düşeceğim. Tek tek elleyeceğim tüm oyuncakları, düşler kuracağım:

Ülkemin tüm çocuklarının mutlu, sağlıklı, gönlünce yaşayacağı bir gelecek süsleyecek düşlerimi. İnsana yaraşır bir dünya dileceğim tüm insanlığa. Savaşlardan, kinden, kavgadan uzak mutlu insanların yaşdığı bir dünya yaratmak için güç birliği içinde çalışan insanları hayal edeceğim. Ben bir günlük de olsa çocuk olacağım...

31 Aralık'ta hem yeni bir yıla gireceğiz, hem de biricik torunumun "Birinci Doğum Günü" nü kutlayacağız. O artık bir yaşında bir çocuk! Tüm çocuklarla birlikte Yağmur'umun da çok mutlu, çok sağlıklı, çok başarılı olmasını diliyorum. O'nu çok seviyorum. Güzel bir dünyada gönüllerince yaşamalarını istiyorum.

Sevgili dostlarım, biliyorum sizlere yeterince zaman ayıramadım, ama gönlüm hep sizlerleydi inanın. Sizleri seviyorum. Hepinizin yeni yılını kutluyorum. Daha nice güzel yıllarda, sevinçlerimizi, mutluluklarımızı paylaşmak dileğiyle...





Etiketler: ,

Bu Yazara ve İlgili Etikete Bağlı, İlginizi Çekebilecek Olanlar



  1. Sevgili Aysema Hoca Hanım !
    Onca yol ve yorgunluğun ardından ne kadar hoş bir metin yazmışsın. Hem de bana göre çok güzel bir fotoğrafla süslemişsin yazını. Neler neler var o fotoğrafta. Şu Hoover elektrik süpürgesini ve sol üstteki çamaşır makinası. Hem de oyuncakları. Beni nasıl mutlu ettin bilemezsin. Evet anladığın gibi karşında bir yaşlı çocuk var. Ben de bez bebek ve tahta oyuncaklar biriktiriyorum. Benim çoculuğumda İstiklal Caddesinde bir Japon Mağazası vardı. Bir oyuncakçı dükkanı. Onun önünde ne kadar uzun saatler geçirdiğimi hatırlattın bana. Gözlerim doldu. Çok çok sağolasın.
    Bir de yazıyı Cahit Sıtkının o güzelim ve yazına gelip tam oturan şiirini koymuşsun. Son ve mükemmel bir fırça darbesi gibi.
    Yazının içeriğini bilmiyorum ama sana can-ı gönülden katılıyorum. Uğraştılar ve en sonunda o korku cumhuriyetini tekrar hortlattılar. Hem de garip bir şeklini.Amaç susmamız, susturulmamızdı. Hem sen niye dizi seyretmiyorsun Hocam ?.
    Sana ailene, eşine ve tüm sevdiklerine bvir oyuncakcı dükkanında hissedilebilinecek düşlerden armağan etmek istiyorum. Güzel, sağlıklı ve neşeli bir yıl geçirelim. Paylaştıkça çoğalsın.
    Ne güzel pişirmişsin, ellerine sağlık.

  2. Sevgili Dost Ali İkizkaya,

    Öyle güzel şeyler yazmışsın ki ne diyeceğimi bilemedim. Çok çok teşekkür ederim. İçimizdeki çocuğu yitirmememiz dileğiyle nice güzel mutlulukları, dostluk içinde kutlayalım her yeni yılla birlikte. Yeni yıl yeni umutlarla gelsin hepimize...

    Sevgilerimle...

  3. Sevgili Aysema Hocam !
    Biz sizlere neler borçluyuz neler. Anlatmaya kalksak ömür yetmez. Hele hele sizlerden taşıdığımız izlere ne denilebilir. Ben bununla ilgili sevgili asyaselda ya bir yorum yazmıştım. Kendisi de beğenip yazının içine yerleştiriverdiydi. Aslında tüm öğretmenleredir. Sizin içindir de aynı zamanda. Zahmet olmazsa okumanız ümidiyle link;
    http://asyaselda.blogspot.com/2009/11/itiraf-ediyorum.html
    Hep hayra ve güzelliğe karşı olunuz.
    Sevgiyle...

  4. O resimdeki oyuncaklara dokunmak istedim, taş bebeğimi özledim bebekleri görünce. Ben de yine çocuk olmak istedim, Cahit Sıtkı'nın 'çocukluk' şiirini yeniden okuyunca bunca zaman sonra. Ve senin gibi endişelendim ülkemdeki çocukların geleceğini düşününce,korktum ben de.
    Yağmur'cuğa mutlu sağlıklı nice yaşlar, ona ve tüm çocuklara sonra tüm insanlığa savaştan kinden nefretten uzak yaşanası güzel bir dünya diliyorum.

    Sevgiler

  5. Sevgili ALİ iKİZKAYA,

    O yorumunuzu da okudum. Çok teşekkür ederim. Harikasınız.
    Sevgiler...

  6. Sevgili Çınar,

    Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Dilerim korktuğumuz başımıza gelmez.

    Sevgilerimle...

Yorum Gönder

İnsana Dair ve İnsanca Her Türlü Halin ve Yorumun Üstünlüğüne, Biricikliğine İnanıyorsanız. Lütfen Siz de Paylaşın.