Garip Bir Anatomi

9 Aralık 2009 Çarşamba Gönderen Yazmak Keyiftir
Bugünlerde Yalan ve Riyanın, dünyada aşktan sonra üstüne fazlaca kafa yorulup, hakkında yazılan çizilen konular arasında, ilk sıralardaki yerlerini diğerlerine kaptırmayacakları fikrine kapıldım. Hiç sembolizmaları nedir ? Ne ile anlamdırılabilirler ve nasıl ifade edilebilirler diye düşünmemiştim.. Taa ki fotoğraçı Reinfried Marass ın çektiği yukarıdaki kareye kadar. Ve bu satırlar döküldü kalemimden, geçmişten bugüne imbiklenerek, usulca süzülerek ve yavaşlığındaki yumuşaklığın aksi şiddetinde de yakarak, kanatarak..

Yalan ve Riya, uzmanı olmayan ve onları doğal bir karakter hali olarak yakalayamamış olanların üzerinde bir türlü durmayan berbat bir elbise gibi. Ne kadar düzeltilse, rötuş yapılsa olmuyor, bir yerden düşüyor, pot yapıyor. Çabucak ta fark ediliyor. Dokumasının basitliği ve renginin kırmızıya yakın tonlarından sebep göze batıveriyor. Emanet alınmış gibi. Kısacası hani deriz ya, "Sakalet duruyor." diye. Aynen bu tabir. Yakışmamış ve beceriksiz bir elden çıkmış olmasının sırıtışı da cabası. Oysa bu iki terimin ustası olmuş ve sosyal ilimlerinin ilerleyişi için iki olmazsa olmaz anahtar olarak kullanan bireylerde hal böyle mi ?
Ne gezer..
İlk örneğin tam zıttıdır. Mükemmel bir incelikte olan ve elin tüm hatlarını gösterecek kadar iyi oturmuş ipek bir eldiven gibidir. Bir çift, yan yana eldiven. Usta ellerden çıkışının ilk belirtileridir sanki bu özellikleri. Üstelik o usta elleri son derece de zarif gösterirler. Hele hele siyah olanları özellikle erkekler için dayanılmaz bir çekiciliğe sahip olmuşlar. Dokunmuşlar, sarıp sarmalamışlar örtmek gizlemek ister gibi içindekileri. Ele geçmemek fiili için gerekli olanlardan biri değil mi eldiven ?. İlginç..
Eldiven ve ele vermemenin ve bir de ele geçmemenin yan yana gelişi.. Anlamları ile de nerelere götürüyor algılayanı.
Hem sonra tüm cinayetler, cürmü işleyenin yüzünde bir tebessümle geride iz kalmaması ve ele geçmemek için bir çift eldivenle işlenmiyor mu ? Eldivenler de ele geçirilmez mi ? Giyilmez mi ?, ellerin bir elbisesi gibi zarifçe, ilk örneğe nispet yaparcasına.
Eldivenler.., ele verilişler.., ele geçişler.., eller.., parmak izleri.. Ve tümünü örten yumuşacık bir çift eldiven .. Bir tekinin adı Yalan diğerinin Riya.. Bir cinayet için gerekli olan bir çift eldiven...




Bu Yazara ve İlgili Etikete Bağlı, İlginizi Çekebilecek Olanlar



  1. Cinayet işleyen elleri koruyan 'saklayan' eldivenler; içindeki elleri o ellerdeki kiri, ellerin sahibinin beynindeki yalanı ve riyayı saklayan eldivenler. Siyahsa, daha uygun yaptığı işin karanlığına,korkunçluğuna.

    Hastasına hayat veren elleri koruyan eldivenler... Ve de hastayı; o eldivenleri takanların yüreği gibi şeffaf, ona teslim olmuş çaresiz hasta kadar,incecik yumuşacık. Zorlasan yırtılıverecek,tıpkı yaptığı işin inceliği,hassasiyeti kadar narin, yapılan iş gibi ak pak ameliyat eldivenleri.


    Sporcuların eldivenleri var bir de... Kalın kocaman eldivenler...Sert darbelere karşı sporcuyu korumak olan yalnızca amacı. Bir de topu yakalamayı kolaylaştırmak için kocaman:) Başka ard niyetleri yoktur sanırım:)

    Temizlik, inşaat çalışanlarının eldivenleri var bir de. Yaptıkları işlere uygun. Yalnızca çalışanın, ellerine zarar vermesini önlemektir amaçları.

    Yalan ve riya üstümüzde hep sakil duran potluk yapan bir elbise gibi olsun, ki onu hiç giymek istemeyelim, beğenmeyelim, çıkarıp atalım bir tarafa. yaşantımız boyunca da asla giymek zorunda kalmayalım bırakılmayalım.

    Sevgiler

  2. Sevgili Ali Bey,
    İstediği kadar eldiven giysin ne yaparsa yapsın er ya da geç çıkıyor yalancının gerçek yüzü ortaya.
    Bir cinayet var ortada,doğru. Ama ölen kendisi oluyor. İğrenç bir şekilde gözünüzden beş para etmez bir halde düşerek ölüyor..Bunu hiç hesap edemiyorlar. Kendi katilleri kendileri aslında.
    Yalan diğer yalanları doğuruyor ve iflah olmaz bir yalancı olup çıkıyorlar, hiç dikkat ettiniz mi? Hayatları yalan üzerine kuruluyor tamamen.Artık söyleyeceği her kelimeye şüphe ile yaklaşıyorsunuz o insanın.
    Onu bırakın, bahsettiğiniz türden riyakarlar yüzünden benim hayata küstüğüm çok olmuştur.

    Kişinin söylemek istemediği özeli olabilir. Ya da birtakım prensipleri olabilir. Bunu bir şekilde izah ederse anlar ve saygı duyarsınız. Ama yalan ve riyayla özdeşik bir kişilik bir suçtur, berbattır, ahlaksızlıktır..Ötesi yok...

    ''Eldiven'' fikri sizi alıp nerelere götürmüş. Açıklamalar ve bağlantılarınız çok güzel gerçekten. Tam bir anatomi..

    Ama gelin siz ''eldiven'' olayını kışın ellerimizi üşümekten ve çatlama ihtimalinden koruyup sarmalayan ve sıcacık tutan çok gerekli giysilerimizden biri olarak hatırlayın. Ne dersiniz?

    Sevgiler...

Yorum Gönder

İnsana Dair ve İnsanca Her Türlü Halin ve Yorumun Üstünlüğüne, Biricikliğine İnanıyorsanız. Lütfen Siz de Paylaşın.