KATIR Denilen Saygıdeğer Kadınlar

9 Mart 2010 Salı Gönderen Yazmak Keyiftir
Katır hepinizin de bildiği gibi at ile merkep aşkının ürünü bir yük hayvanıdır. At kadar narin olmayan ama merkep ten daha güçlüdürler. Dayanıklılığı ve gücü de çağrıştırırlar. Aynı zamanda inadı da. Zor coğrafyaların hayvanlarıdırlar. Bahtı da, kendi de siyah Afrika gibi ..
Yukarıdaki haritada mavi balon ile gösterilen yerin adı Ceuta(Sebta). Melilla ile birlikte sayıldığında, sömürge statüsündeki İspanyaya ait iki Kuzey Afrika toprak parçasından biri. Fas topraklarının tam İspanyaya bakan yada Cebeli Tarık boğazının Afrikada kalan ufak bir parçası. Haritanın ortasındaki mavi geçiş ise Cebeli Tarık Boğazı. Fas ın bağımsızlığını kazanışında Endülüs ün hıncı alınır gibi Fas tan kopartılıp İspanyaya verilmiş bir Afrika toprağı Ceuta (okunuş=Seüta).
İspanyollar ilk önce buraya Cebeli Tarık boğazını kontrol ve Afrika kıtasının Avrupaya en yakın su başı noktası olduğu için büyük bir liman inşaa etmiş. Uzun müddet askeri amaçlı olarak kullanmış. Avrupa topluluğuna tam üyeliğinden sonra da serbest bölge statüsüne çevirmiş. Burda vergi, gümrük namına hiç bir şey yok. Sadece insanların geçebileceği kadar turnikeler var. Burdaki İspanyol tüccarlar yılda 6-8 milyon euro ciro yapıyorlar. İspanya ve onun Çin'de ürettirdikleri ucuz, kalitesiz malları bu bölgedeki depo ve dükkanlara yığıyorlar Avrupa ana karasından. Bu kadar mal yığılıyor da, pazar neresi olacak ?. Tabii ki, en başta Fas ve yakın Afrika ülkeleri. İspanya da, Fas da burda yapılan illegal sınır ticaretine göz yummuşlar. Alan satan razı misali. Uluslararası antlaşmalara göre bu illegal ticaret yüzünden bölgeye kamyon vesair hiç bir yük aracı giremiyor. Sadece insanlar bu bölgeye girip çıkabiliyorlar. Bu kadar mal ve eşya Fas topraklarına nasıl mı geçiyor ? ..
Seyredip gördüklerimden sonra çok zor anlatmak. Öyle iç paralayıcı sahneler var ki, anlatsam yürekler dayanmaz.. Zaten yazması da öyle güç ki ..
Kadınlar .. Doğuran, doyuran, büyüten, erkeğin koynuna sığınıp aşk şarkıları söyleyen ve erkeği, erkek kılan güçlü ama katır diye anılan yük taşıyan KADINlar..
Ceuta serbest bölgesindeki ve Fastaki tüccarlar malları taşımak için kadınları kullanıyorlar. Düşünün, kamyon dolusu tonlarca yükü kadınlar taşıyor. Onlar gidiş dönüş 20 km mesafeyi sırtlarındaki 60-80kg yük ile 5 Euroya katediyorlar. Her geçiş için bellerine vurdukları onca yükü elbiselerinin altına saklıyorlar. Her gün üç yada 4 gidiş-dönüş yapan bu kadınların arasında çok genç olanları olduğu gibi 50 yaşının çok üzerinde olanlar da var. Bu kadınların sayıları 10000 ile 15000 arasında. Fas ın fakir yerlerinden kalkıp buraya ailelerini geçindirecek parayı kazanmaya gelmişler. Doğru dürüst beslenmeden hayatlarını hiçe sayarak yük taşıyorlar. Her birinin en az 2 çocuğu var. Onca kilometreyi katetikten sonra evlerine gelip yemek pişirip çocuklarına bakıyor, erkeklerine zaman ayırıyorlar..
Onların bu durumlarını gayri müslim bir gazeteci kadın fark ederek belgesel ve haber haline getirmiş. Kadın her zaman ve her yerde kadın. Araştırın, bakın, bizim medyamızda , islam ın olduğu topraklarda onlarla ilgili tek bir satır bile yok. Oysa İslam dini yeryüzüne kadınları hamal edip katır yerine koymak için gelmemişti. Onlar da iman sahibi ve her şeyden önce insanlar ve kadınlar. Yaratılmış güzellerin içinde latif olan ise onlar..
Onların biricik aşkları olan, namus, iffet ve şeref üzerine hamasetli laflar savuran erkeklerinin nerede olduğu sorusunu cevaplamak ise vicdan azabından bile zor ve ağır..
O muhteren ve saygıdeğer kadınların durumunu izlerken kendi erkekliğimden bile utanıyorum. Sizlerde izleyin bilin istedim. Tüm kadınlara saygıyla ...



Evren hep söylüyor; Erkek zayıf, erkek güçsüz.. Kadınsız ayakta kalması ne zor .. Ama erkek anlamak istemiyor.. Anlamak istese de ne yazık ki tabiat ona izin vermiyor ...
Etiketler: ,

Bu Yazara ve İlgili Etikete Bağlı, İlginizi Çekebilecek Olanlar



  1. Dost Ali;
    Biz müslümanlar ayıp örtücülüğümüzle övünürüz ya, kendi hatalarımızı örtmedeki başarımızı, bu videoyu izlerken ve senin yazını okuyunca daha iyi anladım.Daha önce ne duydum ne de görmüştüm böylesini.Katırlığımızla öğünelim biz de bari.Hayırlara karşı AŞKla kal dost.Sevgilerimle.

  2. Sevgili Ali bey!
    Videoyu utançla izledim.İnsanların birbirlerine bu yaptıkları nedir anlamıyorum.Şanslı bile ona verdiğim değerden kendini insan sanıyor.Ama insanların bu kadar aşağılık yaratık olduklarını bilseydi,bunu istemezdi sanırım.İzledilerim bir esir kampı gibi!gibi değil öyle.Çok üzüldüm çok.

  3. "Doğuran, doyuran, büyüten, erkeğin koynuna sığınıp aşk şarkıları söyleyen ve erkeği, erkek kılan güçlü ama katır diye anılan yük taşıyan KADINlar..."

    Sevgili Ali İkizkaya,
    Kaç kez okudum yazınızı bilmiyorum, ama o kadar etkilendim ki tutuldum, tek sözcük yazamadım yorum yerine. Sözlerin bittiği anlar olur ya, bu yazı da öyle. İnsanca yaşanacak bir düzen gelmeli tüm insanlığa... Kaleminiz hiç susmasın, yüreğiniz de...
    Sevgilerimle...

Yorum Gönder

İnsana Dair ve İnsanca Her Türlü Halin ve Yorumun Üstünlüğüne, Biricikliğine İnanıyorsanız. Lütfen Siz de Paylaşın.